Verk: Fra Stalheim av Johan Christian Dahl, datert 1842
Lørdag 26. juni, fra kl. 11-18, kan du oppleve verket «Fra Stalheim» av Johan Christian Dahl hjemme på Stalheim hotel nord for Voss.
Maleriet viser den stupbratte Nærøydalen idet solen bryter. Dahl baserte maleriet på skisser han gjorde på en reise i Norge i 1826, men fullførte verket i Dresden i Tyskland i 1842. «Fra Stalheim» byr på en fascinerende kombinasjon av detaljer og en monumental helhetsvirkning.
Kurator ved Nasjonalmuseet, Øystein Ustvedt, forteller at maleriet har hatt stor betydning for norsk kunsthistorie.
- Med sitt store format, spenstige komposisjon og sine mange detaljer, står Dahls Stalheim-maleri fra 1842 som selve inngangsportalen til skildringer av natur og landskap i Norge.
Ingrid Tønneberg er direktør ved Stalheim Hotel. Hun ser fram mot utstillingen og vil gjerne dele dagen med både lokalbefolkningen og turister i og rundt Voss.
- For oss her på Stalheim blir det utrolig stort og ikke minst svært spennende når J.C. Dahls berømte maleri «Fra Stalheim» kommer «hjem» til Stalheim den 26. juni, sier Tønneberg.
Visning åpent mellom 11.00-18.00
Følgende program gjentas tre ganger i løpet av dagen:
Kl. 12.00-13.00
Kl. 14.00-15.00
Kl. 16.00-17.00
Om Johan Chr. Dahls maleri «Fra Stalheim» ved Øystein Ustvedt fra Nasjonalmuseet
Stalheim i tidlig norsk landskapsmålarkunst ved Trygve Dugstad fra Stalheim hotel
Liv Bernhoft Osa framfører dikt av Per Sivle og Olav H. Hauge
Knut Hamre spiller Bygdatråen lydarslått og Bølleslåtten springar
Fra en ekstremsporters synsvinkel. Bidrag fra Ekstremsportveko 2021
Lunsj ved hotellet kan / må bestilles på forhånd
Slik kan du besøke utstillingen
Adresse:
I tillegg til rutebuss 950 fra Voss stasjon B kl. 10.10 og 14.30, settes det opp gratis ekstrabuss tur/retur Voss med følgende avganger:
Fra Voss, Tinghuset og Amfisentret: 10.30, 12.30, 14.30, 16.30
Fra Stalheim hotel: 11.30, 13.30, 15.30, 18.00
Kunsten kommer hjem
Vestland:
Møte med brudepar
Agder:
Restaurant Under - 18. mai
Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai
Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai
Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai
Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai
Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni
Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni
Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni
Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni
Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni
Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni
I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge.
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.
En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.
Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.
I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.
Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.