DESIGNVINNAR: Ein ny serie med fruktvin har eit design som har gjort seg fortent til DOGA-merket. (Foto: Sigve Aspelund, Tinagent)

Balholm-produkt mottok gjæv designpris

Design inspirert av tre sterke sognekvinner fekk høgthengjande utmerking.

Publisert 15.11.2017 kl. 17.37.

Den nye serien med fruktdrikke frå Balholm fekk onsdag DOGA-merket for god design i fagdisiplinen visuell kommunikasjon, emballasjedesign, opplyser Balholm i ei pressemelding.


Design og arkitektur Norge (DOGA) deler ut dette merket til årets beste prosjekt innan design og arkitektur. Årets vinnarar vart heidra og feira med prisutdeling i DOGA sine lokale i Oslo onsdag 15.november, og Ragnhild Eitungjerde Høyvik mottok prisen på vegner av familien. Det er designbyrået Olssøn-Barbieri som står for formgjevinga, og dei står bak fleire av Balholm sine pakningsdesign for cider og fruktbrennevin.

Tre sterke sognekvinner er inspirasjonen for designet. Det er Olssøn-Barbieri som har stått for formgjevinga. (Foto: Sigve Aspelund, Tinagent)

Slik var juryen si vurdering: "Her har de lykkes med å skape en helt særegen identitet med historien om tre sterke sognekvinner og inspirasjon fra gammel illustrasjonsteknikk. Her henger alt sammen i en større helhet der de enkelte delene forsterker hverandre: De voksede korkene med fargekoding gir assosiasjoner til det hjemmelagde og originale, og silkepapiret man pakker flaskene inn i, understøtter inntrykket av personlig omsorg og lokal tilknytning. Gamle illustrasjoner og trykkteknikker henter frem det nostalgiske i produktet, men de uventede fargekombinasjonene etterlater ingen tvil om dette er et moderne produkt. Oppsummert er dette et arbeid med høy kvalitet når det gjelder håndverk og varighet på design, og fremstår som helhetlig, appellerende og særegent."


- Me har funne fram til tre historiske kvinner som har sett spor etter seg i Balestrand og Sogn og som me har tileigna denne nye serien, heiter det i pressemeldinga. Margaret Sophie Green Kvikne (1850 - 1894) kom frå England for å klatra i Jotunheimen. Ho gifte seg med hotelleigar Knut Kvikne og etter hennar død vart det reist ei kyrkje (Engelskkyrkja) til minne om ho. Emma Normann (1871 - 1954), kunstmålaren som var fødd i Düsseldorf, bygde Villa Heimdalsstrand. Ingeborg er ein segnfigur som er kjend frå den islandske soga om Fridtjov den Fræge (Frøkne). Ingeborg er motiv for mange kjende kunstnarar på 1800-talet, og måleria frå desse kunstnarane starta bølgja av reisande som kom til Balestrand utover dette hundreåret.


Pris i sommar

Også i sommar vann fruktvinserien ein designpris. Då var det Grafill - Norsk organisasjon for visuell kommunikasjon som delte ut Visuelt-prisen. Her vann Balholm-serien gull i pakningsdesign - drikkevarer. 


Juryens kommentar var då "Formspråket og typografien er tydelig inspirert av innpakningspapir til frukt som ble mye brukt på 1900-tallet. Det skaper et fristende og sjarmerende uttrykk, som gjør at man umiddelbart får lyst på et glass musserende fruktvin. Det er lett å drømme seg bort til en frukthage i Sognefjorden. Konseptet er tatt helt ut. Beskyttelsespapiret lokker til nysgjerrighet og gir et ekslusivt preg på produktet. Lokale heltinner som Emma, Ingeborg og Margaret hylles ved å gi navn til de tre ulike variantene av fruktvinen. Deres historier er vakkert beskrevet på etikettene, sammen med illustrasjoner utført med stødig hånd. Dette er flasker ingen kan motstå. Veldig bra!"


Siste saker Gå til framsida