INGEN SYNDEFLOD: Gratulerer til vakre Sogn og Fjordane, skriv tidlegare student i Sogndal, Karoline Skarstein. (Arkiv)

Pride-paraden er gjennomført - det kom ingen syndeflod!

Debatt

Publisert 20.06.2019 kl. 09.46.

LESARINNLEGG Fylket står, selv etter Sogn og Fjordanes første Pride-parade. Det kom ingen endetid, Førde ble ikke til sodoma og gomorra og det nærmeste man kom en ødeleggende syndeflod var Arne Glenn Flåtens plutselige engasjement for norske flaggregler.


Men det er samtidig litt synd at debatten ender opp med å handle om flaggregler og ikke de faktiske problemene. Pride-flagget er ikke et flagg i lovens forstand, det er en vimpel. Og der er egentlig den debatten over.


SoFjoPride tok debatten på scenen, de snakket om fraflytting, inkludering og det å være skeiv på bygda. Hva tenker ordførerkandidaten om det, bryr han seg i det hele tatt om at mange skeive bygdefolk føler de må flytte for å kunne være den de er?


Den utflytta lustringen Bøye Vigdal er mest fornærma for at FRI har utvida ekteskapsbegrepet. Men det Vigdal åpenbart ikke har fått med seg er at FRI ikke finnes i Sogn og Fjordane. Gjengen bak SoFjoPride består av ungdomspolitikere og andre som har kommet sammen for å gjøre en forskjell. Og sædbanken i København hadde nok vært tilgjengelig på nett, selv uten Pride-paradene til FRI. Det kan kanskje komme som et sjokk på Vigdal, men sædbank er ikke utelukkende et LHBT-fenomen.


Hva Sogn Avis spaltist Randi Førsund angår, er jeg usikker på om hun forsøker å være morsom, eller om hun faktisk oppriktig etterlyser flagging for barn av mobba bokmålsbrukere. For resten av teksten hennes bærer ikke akkurat preg av humor. Her hopper hun heller fra den ene pussige påstanden til den andre og etterlyser kritiske spørsmål rundt misjonering av Pride i landets barnehager og skoler. Noe av det samme kunne vel vært sagt om for eksempel skolegudstjenester?


Men når man forsvarer obligatoriske skolegudstjenester, selv for ikke-kristne elever sier man gjerne at det er viktig å lære. Det er også viktig å lære om Pride, lære om hvordan det er å være skeiv og/eller trans. Og det er Livsviktig at det tas opp i nettopp barnehager og skoler.


Det handler dels om å spre kunnskap, men enda viktigere om å åpne rom for de som tross alt er født homofile, lesbiske, bifile, transpersoner eller hva dem nå er. Disse rommene skapes allerede i skolen!


Hadde også Vigdal lært om homofili og Pride da han gikk på skolen, hadde han kanskje forstått at et samfunn ikke går i oppløsning bare fordi man slutter å hate homofile. For det kommer ingen syndeflod, uansett!


Gratulerer til vakre Sogn og Fjordane, gratulerer til arrangørene og det er bare å begynne planleggingen for neste års markering!