
FEIA FOR EIGA KJØLESKAPSDØR: Simas-direktør Hallvard Thomassen har teke ein grundig gjennomgang av eigne handle- og kaste-rutinar. No vil han sogningane skal gjera det same. Foto: Simas
Les også
FEIA FOR EIGA KJØLESKAPSDØR: Simas-direktør Hallvard Thomassen har teke ein grundig gjennomgang av eigne handle- og kaste-rutinar. No vil han sogningane skal gjera det same. Foto: Simas
GULL: Det Norske Kokkelandslaget tok gull i Kokke-OL 2020 og er best i verda. Tonje Torvanger (midten) siktar mot gull i både VM og OL. Foto: Norske Kokkers Landsforening
LOKALT: Den store satsinga på lokalmat har verkeleg kasta av seg i annleisåret 2020 for Lise Berntsen og Geir-André Gilbu på Underdalsbui. Postkortet Lise held med måleri av bui deira er sjølvsagt også måla lokalt, av Brita Underdal. Foto: Ole Ramshus Sælthun
MATLAGING: På jakt- og viltmatkanalen byr Joar Søhoel (37) på mange spennande rettar i vakker natur, og tips til korleis ein sjølv lagar god mat av naturens matfat. Bileta er frå sjølve episodane på kanalen. Foto: Terje Valen Høihjelle
FJERNKÅRING: Koronaen stopp ikkje VM i rakfisk; her gratulerer Jan Geir Solheim over telefon vinnaren av det 22. VM i rakfisk, Ole Skogstad. Foto: Ole Ramshus Sælthun / Privat
GRATIS SKULEFRUKOST: Elevane på Årdal vidaregåande skule diggar at dei no får servert gratis skulefrukost to gonger i veka. Foto: Morten Sortland
SUSHI: Chanatnan Ditsayachaiphong satsar på takeaway sushi i det som ein gang var Herman. Bak ho står venen hennar Marius Sørlie Langgård. Foto: Bjørn Sølsnæs
KULINARISK REISE: TV-serien MasterChef har ført til mykje merksemd for Kia Vejrup. Fotoet er frå då ho jobba som kokk på Aurland 292 i sommar. Foto: Sigrid Nese Thue
KULTUR PÅ FAT: – Me ynskjer å fronta og utvikla den lokale merkevaren, seier Laila Kvellestad. Foto: Jan Egil Fimreite
RESTAURANTHUSET MALIN: Kokken gjekk til sak mot arbeidsgjevaren Restauranthuset Malin i Sogndal. Foto: arkiv/illustrasjon
OPPLEVING: Då sydenturen vart avlyst reiste like godt Bård Ose, kona og eit vennepar til Sogn. Her venta nye opplevingar for PILS-programleiaren og turfølgjet. Foto: Wenche Schanke Eikum
AVDELINGSLEIAR: Amanda Pettersen er klar for å ta opp kampen om pizzakundene i Florø Foto: Arne Hjorth Johansen
FORFATTAR: Ronny Brede Aase kan no også kalle seg for forfattar. I oktober kjem han ut med bok om å nyte livet litt meir. Foto: Oda Heggedal Longvastøl (Arkiv)
GRØNSAKENE ER STJERNA: Kia Vejrup (t.h) har introdusert tv-sjåarar for verballar i MasterChef og ivrar for meir bruk av grønsaker i mat. Kokk Elise Standal Moen er hennar førebilete. Foto: Renate Sæle
EKSPERIMENT: Under plasten har David Mbogo-Svensson, Thomas Tichelkamp og Monica Gjesdal Larsen dyrka søtpotet i sommar. Foto: Renate Sæle
VISTE SEG FRAM: Kia Vejrup serverte værballar til dommarane i sin første opptreden i MasterChef. Foto: Skjermdump TV Norge, MasterChef
FRÅ OPNINGA: Ahmad Barghol (t.v) og Mohammad Aldreie utanfor lokalet nokre dagar før Høyanger Restaurant opna i oktober i fjor. Foto: Anne Lene Hansen / Ytre Sogn
TIL BERGEN: Alm Gard, som produserer is, deltek på Bergen Matfestival. Foto: Privat
UKJEND FOR MANGE: Spaghettigraskar, som går under namnet spaghetti squash på engelsk, har innmat som blir trådete, som spaghetti når det blir varmebehandla. Per Øvrevoll er mannen bak dyrkinga i Lærdal og er no nominert til delfinalen i prestisjekåringa Det Norske Måltid. Foto: Privat
PLUKKAR FLEIRE TONN: Tommy Østhagen er ein «soppnerd». Årleg plukkar han fleire tonn med sopp. Foto: Privat
MUGGEN: Eitt av dei mest kjende fenomen knytt til hundedagane er at mat og anna rotnar lettare. Det har ein naturleg samanheng med at vêret på denne tida av året ofte er på sitt varmaste. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix/ NPK
EPLE ANNO 2018: Jarle Mundal undrar seg over kva som er i epla når dei kan etast fleire år etter at dei er kjøpte. Foto: Privat
PROSJEKT: Peter Hovgaard dyrkar mikroalgar i dette bassenget på Skjer, og resultatet blir næringsrikt og sunt. Foto: Keth Øren
KOKK OG RÅVARE: Lærling Jonas Hovde frå restauranten Bien i Bergen fekk kjenna på nærleiken til råvarene under besøket på hjortefarmen i Mørkridsdalen. Foto: Roy Lervåg
FULL PRODUKSJON: Olav Asle Øvstetun (t.v.) og Magnus Grøteig er operatørar i produksjonsavdelinga på Nortura Sogndal. Foto: Inghild Lysne Sanden
EIGARANE: Søstrene Veronica Nessestrand (til venstre, 40) og Jannikke Nessestrand (35) eig Kaffetelegrafen i Høyanger 50 prosent kvar. Foto: Ivar Bruvik Sætre
ELSKAR MATLAGING: David Colbert er lidenskapeleg oppteken av mat. Foto: Privat
LEVERING: Ellevilt fekk stopp i catering, og snudde seg raskt rundt, og har no starta med levering i Sogndal og Luster. På bilete ser du Bernt Aleksander Elle. Foto: Privat
LOKAL KVALITET: - Gjestene vil smaka på lokal identitet, seier kjøkensjef Bjarte Finne. Her luktar han sjølv på kvalitetsost frå Undredal. Foto: Sverre Hjørnevik, Flåm AS
DAMPSKIPSKAIEN: Kevin Gray, og Dampskipskaien testar ut take away-konseptet no når folk oppmodast til å vera heime. Foto: Arkiv
NOK PÅ LAGER: Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, seier at dei har nok mat på lager og at det ikkje er behov for kundane å hamstra. Foto: John Andreassen
LOKALT: - Det er viktig for meg å gje gjestene ein smakebit av lokal mat, seier Marianne Holme. Foto: Arne Veum
REAGERER: – Det er faktisk det verste eg har sett, seier Svein Jarle Slinde, som reagerer på at importert luksushundemat til svimlande prisar er å finna i butikkhyllene samstundes som norske verpehøner og sauer vert kasta. Det er dårleg utnytting av ressursar, meiner Slinde. Foto: Svein Jarle Slinde/Arkiv
SKAL DET VERA LITT LARVER I MATEN? Kia Vejrup ivrar for at folk skal tenkja nytt om proteinkjelder. Foto: Renate Sæle
INTENST: Tonje Torvanger frå Sogndal under Kokke-OL i Stuttgart, der ho er på seniorlaget til Noreg. Det er intense timar med kokkelering før dei vert vurderte. Foto: Silje Torvanger
UNDERVEGS: Wenche Torvanger og dottera Silje Torvanger på bussen undervegs til Oslo. Dei reiser vidare derifrå til kokke-OL i Stuttgart der Tonje Torvanger er ein del av kokkelandslaget til Noreg. Foto: Privat
BABBEN: Faruk Yilmas har sidan 1. februar halde Mamma Mia stengd for oppussing. Laurdag opnar han dørene igjen. Foto: Morten Sortland
BURSDAGSBARN: Dei siste 40 åra er det seld 587 millionar stykk Grandiosapizza. Foto: Kjetil Ree
GOD MAT: Jonas fekk oppskrifta, men har så langt ikkje greidd å kopiera suppa som Margunn Aafedt Hestetun (71) serverte sist han var på middag på LO-huset. Foto: Privat/Siv Aspeseter
STØRST I LANDET: Marco Neven er innehavar av det største produksjonsfeltet av tindved i Noreg i dag. Feltet han dyrkar på Ljøsne utgjer om lag 90 prosent av den samla norske produksjonen. Også i Fresvik hjå Siri Bøthun veks det tindved. (Arkivfoto)
NÆRINGSLIVET: Nils Olav Øy er butikksjef er oppteken av at næringslivet gjer det dei kan for å skapa interesse rundt faget.
Kven bryggjer det beste ølet i vest? Det kjem fram på Voss fredag den 13. (Foto: Gunnar Kleven)
LOVAR NYE SMAKAR: Lars Haugen Aardal gler seg til å dela nye smaksopplevingar med andre. (Pressefoto)
GODE SKUSSMÅL: Ferskvaresjef ved Meny i Sogndal, Anja Helland, er full av lovord om det lokale pinnekjøtet, noko som naturleg nok er gledeleg nytt for styreleiar i Sognalam SA, Eldrid Grønsberg. (Foto: Hanne Stedje)
TIL TOPPS: Pinnekjøt frå Nortura i Sogndal gjekk til topps i blindtest. (Arkivfoto)
TIL BERLIN: Olav Arnar Bø og Vikja AS er ei av tre verksemder frå Indre Sogn som er på plass under Grüne Woche i Berlin i slutten av januar. (Arkivfoto)
GODE TRADISJONAR: Kari Støfringsdal (t. v.) er nominert for sitt lange arbeid med å formidla mattradisjonar. Her frå eit kurs i hellekakebaking i Lærdal i 2017.
TOMME HYLLER: Her på Kiwi Årdalstangen har det lenge vore utseld for det populære krydderet. No kjem Gastromat snart attende, håpar butikksjefen.
GÅR UNNA: - Fantastisk at dei snart kan kjøpa Sognalapskaus i Molde og Ålesund, seier Odd Ohnstad (midten) i Haugen Gardsmat, saman med butikksjef Øyvind Akerø i Extra Digernes og ferskvaresjef Therese Lillevik Hoel i Mega Molde. (Begge foto: Coop Nordvest)
KLARE: Første kjelen med Sognalapskaus er snart klar til å bli tilsett kjøtet. F.v.: Lapskaussjef og produksjonsmedarbeidar Mladen Hrastic, produksjonssjef Dejan Hrastic og eigar Odd Lothe Ohnstad. (Foto: Kai Martin Brekke)
NOMINERT: Ciderhuset /Balholm, her ved Gard Eitungjerde Høyvik, er nominert til Årets lokalmatgründer 2019. (Arkivfoto)