Kultur

Klart for det aller største

Storfilmane står i kø for å sleppe til ved Sogndal Kino. Først ut er "Driven" og "Jurassic Park 3" i morgon, medan høgdepunktet "Det største i verden" kjem tysdag neste veke.

Organiserer kulturen i ny sjølvstyrd eining

Vik kommune samlar all kulturaktivtet i ei ny, sjølvstyrd resultateining. Kulturleiaren får ansvaret for all kulturaktivtet i kommunen. Tittelen kultursjef vart nedstemd i administrasjonsutvalet

Ned 4.000 på Hopperstad

Besøkstalet ved Hopperstad stavkyrkje var inntil fredag 27.000. Dermed får kommunens største turistattraksjon også viss føling med sjokkbølgjene frå Lærdalstunnelen.

Sommaren over for Parken

1000 frammøtte sogningar fekk med seg Ivory og Hellbillies på laurdag. – Det har vore ein strålande kveld, seier Einar Øvregard, leiar for Parken.

Feira slepp med kjempekonsert

Måndag kom endeleg plata til Odd Einar Nordheim. Under platesleppet var konsertlokalet smekkfullt og utanfor stod 20-30 personar i kø. Og dei måtte fint ta til takke med fortausplass under heile showet. For inne var det ingen som hadde planar om å gå.

Vil flytta Lemhuset attende til Kroken

Det gulmåla, staslege huset ser nesten bortkome og forsømt der det står i Lemhagen i Sogndal. Nybygde einebustader et seg nesten vegg i vegg. Lem-huset som sogndøler seier, er det tidlegare enkesetet til Munth-ane i Kroken. No er krefter i gang og arbeider for å flytta huset attende til pittoreske Kroken.

Gamle bilskattar på veg mot Sogn

På torsdag legg 48 veteranbilar i veg frå Oslo. Målet er kome fram til Lærdal på søndag. Den eldste bilen er frå 1900. Ingen er produsert seinare enn 1925. Det er duka for "Beduin Minneløp 2001".

Tvillingar i telt-dåp

Tvillingparet Annika og Steinar Fimreite vart velsigna i solskin under den kvite teltduken på Fimreite i går.

Magnus og Munken

Bli med til ei tid då tungtransport ikkje var eit problem på Nedrevegen. Bli med på lokalhistorisk vandring. I utskore tre.

Henta det beste frå 1800-talets klipperar

Ho er det næraste ein kjem legendariske Cutty Sark i dag. Den hollandske klipperen Stad Amsterdam har henta det beste frå ein pen bukett historiske klipperar. Denne er berre to år gamal, i går låg skarpseglaren i Flåm.

ODD - ein sta djævel

Det var anten popstjerne eller fotball-proff. Enkelt og greitt. Faktisk er det mykje som er anten eller med denne fyren. Møt Odd frå Utladalen - snart stor stjerne - og enormt sta.

Boksal på dugnad

I Øyragata i gamle Lærdal sel dei næringsdrivande brukte bøker på dugnad. Over 2000 titlar står og ventar på leselystne.

Leitar etter attraksjonen

Runesteinen er nesten to meter høg, men likevel vanskeleg å finne. Turistane let seg nemleg villeie av eit skilt inne på kyrkjegarden.

Nett.no

Nyinnkjøpte datamaskiner, nettverkskablar og mykje pizza er det som skal til for å underhalde ungdomar ei fredagsnatt. Det einaste som mangla var internettilkoblinga.

Heftig og begeistra kinosjef

Varme somrar betyr rolege tider for kinoane kring i landet. Bading og grilling vert prioritert framfor å sjå film. Dei siste åra har fleire kinoar teke del i ein offensiv sommarkampanje for å trekkja fleire folk inn i kinosalen. Sogndal kino er ein av dei som har lukkast med kampanjen.

Kyssar Gjest

Stig Eikaas kyssar Gjest, og sler, med latter og smil, tilbake mot alle dei som har kritisert han. – Det er misunning, seier Eikaas med eit smil.

Litterær sommarnatt nummer 5 i Fjærland

Boknatt nr. 5 står for døra og vermeldingane er gode. I år er Noregs i særklasse mest litterære sommarnatt lagt til jonsokaftan. Og den europeiske bokbyens grunnleggjar, William Booth, er i by´n.

Historisk tonefølgje i gamle museumsstover

Museumsdirektør Aage Engeseter opnar opp både Stavedalsstova, Leirmostova og Kvitevoll. Sognesolistane fyller husa med tonar som passar både til tidsepoke og årstid.

Skal bruka sommaren på leir

– Me kjem ikkje til å lengta heim, seier dei fire 11-åringane - som skal nytta det meste av sommaren hjå «Søta bror».

Gjest kjem heimatt

Laurdag skal 1500 kilo norsk kulturhistorie skrus på plass i Sogndalsfjøra. I solid granitt, signert Stig Eikaas, blir 1800-talets store profil frå folkedjupet synleggjord.