Kultur

Juletradisjon ved ridesenteret

Jula er tida for tradisjonar, så også ved ridesenteret i Seimsdalen. Snømangelen gjorde rett nok at kanefarten måtte kuttast ut i år, men den tradisjonelle turen til hest i byggjefeltet, gjekk som vanleg.

YLVIS blir kjendisar på «Rune-TV»

Ylvis-brørne Bård (18) og Vegard (21) blir TV-kjendisar på nyåret. Rune Larsen ramla pladask for dei to unggutane med tjukt sognablod i årene.

Store vevkjeringar – og småe

På eit av lofta i Bøadalen aular det av små og store vevkjerringar. Smårollingane får kyndig støtte av bestemor-generasjonen når trådar i friske fargar smett gjennom renningen i små vevar.

Historisk kokk

Terje Ness har brote mange grenser. I går vart han historisk, då han som den første kokken i landet fekk ein fylkeskulturpris.

Fargerik mix på cd frå trekkspel-Åsmund

Frå ein fin romanse, via ein sveip gjennom nattelivet i Rio til raset i Fatlaberget. Ei musikalsk reise frå jazz, swing og samba til solid norsk gammaldans. Trekkspelvirtuosen Åsmund Røysum (74) er ute med ein CD der fingrane i sin leik over knappane finn rytmevariasjonar få trekkspelutgjevingar kan vise maken til.

"Siste båt" til Svalbard

Sogn og Fjordane Teater siglar vidare – med "Siste båt" av Helge Ingstad. Neste destinasjon: Svalbard.

Appetittvekkjande julemoro

Dei fekk min santen sitt – både dei grauthugne, dei kultursvoltne og dei kjøpekåte sogningane som la laurdagsruta innom Sogndal Kulturhus i helga.

Pridlao – ei 3.600 siders bygdesoge

Redaktøren legg ikkje inn kvileskjer etter utgåve nummer 50 av Pridlao – Sogns mest fyldige og illustrerte lokalhistoriske tidsskrift. 3.600 sider lokalhistorie er gitt ut sidan 1984. Arne Inge Sæbø har ein finger med i samtlege nummer. Han er i siget med neste.

Lurvete Ludvik - i samspel med John Sebastian

Vesle John Sebastian (1) er framleis lukkeleg uvitande om at pappa Ludvik møtte opp til cellotimar på lærarskulen med sov i ro proppar i øyro. Eller at han berre ein gong i vaksen alder har fjerna barten og det lange håret. Då vart han redd sitt eige spegelbilete, og let det raskt gro ut att. No har Ludvik Hårfagre tatt mål av seg å samle heile landet til eit musikkrike

Fair old Lady stal showet

Så fekk vi altså det stadfesta: Bursdagsbarnet (!) Wenche Foss – 83 på tysdag – er still going strong – med scenisk pondus og trøkk i tilslaget yngre kollegaer nok vil misunne ho. Og vedgå det.

Pynta huset sitt med 7300 lyspærer

Skal det pyntast til jul så skal det pyntast til jul. Med 7300 bittesmå lyspærer har Christian Geerlings dekorert heile huset. Til og med dei to pipene er omkransa, og utgjer eit fantastisk syn på Utsikten i Hafslo.

– Gratulerer med dagen!

Wenche Foss fylte 83 i Sogndal i går SOGNDAL: Heile Noregs Wenche Foss fylte 83 år i går. Det blei markert med supriseparty – på trappa i foajeen til Sogndal Kulturhus – før framsyninga av My Fair Lady seinare på kvelden.

Nygifte kom heim til julehus

Tove Bjørgo og Ingmar Fimreite trudde dei skulle sleppa lett ifrå giftarmålet sitt, men gode venner sytte for at heile Leite og halve bygda fekk vita kva dei hadde funne på i Paris. Huset vart pakka inn med julepapir.

Kjend sognenatur på auksjon

Perler av kjende motiv frå Sogn vert bydd fram for sal på Blomqvist-auksjonen onsdag 6. desember. Ein auksjon som viser at sognebygdene var som ein magnet på kunstnarane.

Wenche Foss fyller 83 på scena i Sogndal

Der er ei storhending når Riksteatret kjem til Kulturhuset med «My Fair Lady» tysdag. Hendinga blir ikkje akkurat mindre av at Norsk teater si største stjerne, Wenche Foss fyller 83 år i Sogndal.

Rik fotoskatt fram i lyset att

Dette er eitt av fleire blinkskot som fylkesarkivet har fått hand om. Smakebitar frå ei rik fotosamling frå Balestrand skal no visast fram.

Skimisjonæren som ville vekkja ungdomen

I Holmenkollen står ein statue og i Luster står ein minnestein. Henrik Angell er skipioneren som nesten alle har gløymt. Berre ikkje i Montenegro. Der er han nasjonalhelt.

Tunnelfest med mykje smell - og litt Kjell

AURLAND. Eit heidundrande festfyrverkeri sette punktum for ein eventyrleg dag som starta i Lærdal og vart avslutta i Aurland. Det var tussar og troll, nisser og dverger, huldrer og hekser. Og så bautaen av sjølvaste TunnelKjell.