Kultur

Kvifor sende dei Gjest til by´n som gutunge ?

Interessa for Gjest Baardsen er stor i superkjendisen si fødebygd. Tysdag kom dei i hopetal for å høyra forfattaren Erling Gjelsvik fargeleggja 1800-talets mest fokuserte personlegdom frå folkedjupet. Og kvifor vart han send vekk frå heimbygda si før han var konfirmert?

Ein dag for åndeleg føde

Først og fremst ein dag med kyrkja sitt bodskap og songen i sentrum, men óg ein dag for sosialt samvære for dei åtte prestegjelda i Indre Sogn. Denne gongen lagt til dei tre bygdene inst i Lustrafjorden. På ein gnistrande haustdag, som skapt for åndeleg føde.

Endeleg får sogndølene lokalhistorisk årshefte

Sogndøler som har nådd ein viss alder hugsar med glede Heimbygdi vår, det lokalhistoriske heftet som kom ut med si siste utgåve i 1974. No tek sogelaga i Fjærland og Sogndal opp att arven med ¿so han sa¿.

81-åring opna utstilling om bestefaren

William Cecil Slingsby er mest kjend for å vera førstemann på Store Skagastølstind. Laurdag opna barnebarnet utstillinga om den engelske fjellmannen i Utladalen Naturhus.

Brakkeungane har endeleg fått ny barnehage

Tolmodige har dei leika på kalde og trekkfulle golv, pusta inn dårleg luft, dei har kledd seg om i tronge garderober og gått på do bak eit forheng. No kan dei hente fram flagg og ballongar for å feire den splitter nye barnehageavdelinga si. – Her er det kjempefint med masse god plass og varmt golv, smiler Karius-ungane i Furuli barnehage.

Klare for SOS-fest

Søndag er det klart for den årlege TV-aksjonen, i år til inntekt for SOS-barnebyer. Og desse unge systrendingane er klare til innsats.

Vakre tonar til Sogn

Folkemusikktilhengjarar har eit høgdepunkt i vente kommande veke. Duoen Faukstad og Bjørkum er nemleg på turné i Sogn for tida.

Utset høgskulestudium

Høgskulestudiet i natur og kultur, som etter planen skulle starte opp i Årdal i februar, er utsett, i fyrste omgang til neste haust. Manglande finansiering er grunnen til at studiet no er utsett. Blant anna fekk prosjektet nei på søknaden om støtte frå Bygdeutviklingsmidlane.

Skomakar Linda er klar

– Endeleg! Akkurat det ordet har Linda Brosvik høyrt mange gonger den siste tida. Måndag opnar ho skomakarbutikken sin ved Ølnestorget.

Politimann med skøyarstreker som terapi

I dag får polititenestemenn og -kvinner tilbod om krisepsykiatri og kollegastøtte når dei har jobba med tøffe saker. Slik var det ikkje før, men Johan Johannessen visste kva som skulle til for å koma seg vidare etter traumatiske opplevingar i tenesta. Han fann på ein eller annan utspekulert revestrek.

Heidersmann vitja Kongen

– Det var gildt å vitja Kongen. Han sa han gledde seg til å opne Lærdalstunnelen. Dette seier Odd Njøs frå Leikanger. Tysdag ettermiddag var heidersmannen i audiens på Slottet for å takke monarken for fortenestemedaljen i sølv han mottok i vår.

Wap-meister i Sogn

Han er nærmast for Wap-meister i Sogn å rekne, Jan Erik Bjørk frå Kaupanger.

Knallharde økter for modne damer

– No har vi fått kjempetrim. Gubbanoa! Kroppen er sveitt frå topp til tå, seier Jofrid Rogne etter eit par timar med afrikanske rytmar.

Bergen Filharmoniske Orkester i Kulturhuset

Kulturhuset i Sogndal har etter kvart byrja å få fleire store namn på gjestelista, men det skal kanskje ein god del til for å overgå Bergen Filharmoniske orkester som fortrylla sogningane fredag.

Fabel på vegen att

Fabel har lagt bak seg ein lang ferie. No startar arbeidet med å driva misjonsarbeid for musikken sin att. Første stogg på turnéen er Torgloftet i Årdal på onsdag. Dagen etter står Meieriet i Sogndal på programmet.